Matkalla muusan kanssa -valokuvanäyttely kesäksi Ideaparkiin

Palkitun valokuvaaja Tiia Ennalan kestävään kotimaanmatkailuun sijoittuvan muoti- ja kauneusaiheisen valokuvaprojektin näyttely Ideaparkissa 1.7.-7.8.2022. Hyppää valokuvaajan ja muusan matkaan mukaan kotimaamme mieleenpainuvimpiin kohteisiin! 

Hylättyjä taloja, sykähdyttäviä rakennuksia, ihmisten luomia eriskummallisia teoksia, uniikkeja putiikkeja, hätkähdyttäviä luontokohteita, kesäisiä luonnonilmiöitä, hassuja eläinystäviä, viehättäviä kummallisuuksia. Matka täynnä kotimaamme salattuja helmiä höystettynä nostalgialla ja ripauksella persoonallisuutta. Valokuvaprojekti tuo uudella twistillä kotimaan mieleenpainuvimpia kohteita näkyviksi high fashion & beauty -kuvasarjojen kautta paljastettuina. Huolellisesti mietityt valokuvat, asukokonaisuudet, lokaatiot ja tunnelmat johdattavat mieleesi seikkailumieltä ja uteliaisuutta, yhdessä valokuvaajan ja muusan kanssa matkaten. 

Valokuvat ja monikanavainen projekti luo uusia keskustelunavauksia ja haastaa miettimään vastuullisuutta sekä ekologisuutta, etenkin kestävän matkailun, ekologisen valokuvauksen ja muodin aihepiirien ympärillä. Projektilla halutaan jättää jälki ihmisten mieliin, ei maapallolle.

Näyttelyn kaikki kuvat on otettu valokuvausmatkan aikana 3.-7.8.2021. Valokuvanäyttelyssä on esillä kaksikymmentä isoa näyttelytaulua eri kohteista, eri asuilla ja eri lookilla. Jokaisen valokuvateoksen alla luettavissa kiehtova tarina kyseisestä kohteesta ja matkan tunnelmista. 

 

Paikkoja, joita et tiennyt olevan, ja joiden et huomannut olevan kauniita

Tämä lause sai valokuvaaja Tiia Ennalan pysähtymään ja miettimään omaa suhdettaan valokuvaukseen. Ennalalle on aina ollut kuvatessa tärkeää nähdä kauneus karuimmissakin paikoissa ja nostaa se kauneus esiin. Erikoiset paikat toimivat hänelle inspiraationa. Ennalan sydäntä lähellä ovat muoti- ja kauneusvalokuvat, ja hän onkin jo vuosia yhdistänyt muoti- ja kauneusmaailmaa mitä erilaisimpiin kuvauslokaatioihin: “Suomi on kaunis maa kokea ja kohdata. Kauneutta on paljon ja erilaista, jonkun vain pitää nähdä se ja näyttää se muille. Minä haluan olla se joku.”

Valokuvaaja Tiia Ennala ja hänen muusansa, ammattimalli Kati Kaaja ovat olleet erottamaton parivaljakko jo vuosia. He ovat toteuttaneet yhdessä mitä erilaisempia kuvauksia vuosien varrella. Vuonna 2019 Ennala ja Kaaja päättivät lähteä haastamaan itsensä, ja lähtivät omakustanteiselle valokuvausmatkalle Suomen kiehtoviin kohteisiin. Vuoden 2019 valokuvausmatka sai loistavan vastaanoton. Nyt projekti sai jatkoa; isompana, laadukkaampana, monipuolisempana ja syvällisemmällä merkityksellä, mutta kuitenkin tuttuun tapaan taidolla, huolella ja täydellä sydämellä toteutettuna. Ennala haki projektilleen apurahaa Finnfoto – Suomen valokuvausjärjestö ry:ltä. Projektille myönnettiin apuraha, jonka ansiosta projekti ja näyttely toteutettiin.

Kuvausmatkan valokuvista koostettiin laadukas 20 valokuvataulun näyttely. “Halusin tuoda näyttelyn sinne, missä ihmiset liikkuvat arjen keskellä. Tässä projektissa taide tulee ihmisen luo”, Ennala tiivistää. Juuri tästä syystä Ideapark Lempäälä valikoitui näyttelypaikaksi. Ideapark on näyttelypaikkana ideaalinen valokuvataiteen ja ihmisten väliseen kohtaamiseen, niin arjessa kuin lomamatkalla. Heinäkuu on vilkas lomailukuukausi, ja tästä syystä oivallinen hetki valokuvanäyttelylle Ideaparkissa, lomamatkalla voi pysähtyä ostoksille ja samalla hypätä hetkeksi valokuvataiteen pariin ja tutustua kotimaan kiehtoviin kohteisiin ja upeaan kotimaiseen muotikattaukseen Matkalla muusan kanssa -näyttelyn parissa.

 

Matka, jonne on kaikki kutsuttu mukaan

“Valokuvaprojektissa kiersimme muusani kanssa kotimaamme salattuja helmiä, uniikkeja kohteita ja mieleenpainuvia erikoisia paikkoja, joissa kuvasimme korkean tason muoti- ja kauneuskuvia. Haluan projektillani tuoda ihmisten mieliin kuvan Suomesta seikkailukohteena, joka on täynnä toinen toistaan persoonallisempia paikkoja ja lukemattomia mahdollisuuksia. Siksi en halua vain näyttää valmiita valokuvateoksia, vaan kutsua kaikki mukaan matkalle somen kautta, innostumaan ja inspiroitumaan kanssamme. Koko matka löytyy behind the scenes -videoina Instagram-tililläni”, Ennala tiivistää.

 

Kohteet ja asut valikoitiin huolella

Ennala teki kattavan taustatutkimuksen projektiin sopivista kuvauspaikoista: “Kuvauspaikkoja etsiessäni pääsin kunnolla salapoliisin saappaisiin, koska halusin mukaan projektiin juuri ne kotimaamme helmet joita moni ei vielä tunne. Projektia varten etsin tietoa mm. liittymällä eri paikkakuntien Facebook-ryhmiin, joista kyselin paikallisilta vinkkejä. Paikallisten vinkkien kautta löytyikin iso osa projektin kuvauslokaatioista.” Kuvauslokaatioita on parisenkymmentä paikkaa reitin varrella: Nastola, Kouvola, Verla, Lappeenranta, Imatra, Parikkala, Kerimäki, Punkaharju, Savonlinna, Mikkeli, Iitti, Lahti. 

Valokuvissa olevat vaatteet ovat muotikuvauksissa keskeisessä roolissa, joten kuvien puvustus on tarkkaan harkittu. Projektin kantavana teemana on kestävyys, joten mitään vaatetta tai asustetta ei ostettu kuvauksia varten uutena: “Haluamme projektilla jättää jäljen ihmisten mieliin, emme maapallolle. Kaikki vaatteet, asusteet, korut ja kengät, sekä muu rekvisiitta on käytettynä ostettua tai lainattua. Meillä on hieno kattaus kotimaisen muodin taitajien vaatteita, mutta myös kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta metsästettyjä aarteita vintagesta iltapukuihin”, Ennala kuvailee. 

Kuvauksien vaatteita löytyy seuraavilta suunnittelijoilta ja brändeiltä: Uhana Design, Uhana Dreams -vaatevuokraamo, Voglia, Miia Halmesmaa, Kativee, Riikka Peltola, Miisa Asikainen ja Maila Malm.

Projektin mallina ja muusana toimiva Kati Kaaja pohtii innokkaana: “Projektilla on ollut huikea vastaanotto. Oli ihan mahtavaa saada näin hienoja lokaatioita, vaatteita ja suunnittelijoita mukaan ja nostaa suomalaista osaamista ja yrittäjyyttä esiin kiehtovissa kotimaisissa kohteissa, erityisesti tässä maailmantilanteessa. Ihanaa, että vihdoin saamme näyttää projektin lopputuloksen kaikille! Kannattaa ehdottomasti tulla näyttelyyn Ideaparkiin katsomaan mitä saatiin aikaan.” 

Valokuvaprojekti toteutettiin Finnfoto – Suomen valokuvajärjestöt ry:n myöntämällä apurahalla.

Kurkista valokuvauksen kiehtovan maailman verhojen taakse ja tutustu valokuvaajan ja muusan kanssa kotimaamme salattuihin helmiin jo ennakkoon Instagramissa behind the scenes -videoilla: www.instagram.com/ennalatiia.