Maailman ensimmäinen salibandymuseo

Maailman ensimmäinen salibandymuseo sijaitsee Ideaparkissa!

Millainen oli ensimmäinen sählymaila? Millaisella mailalla tehtiin maailman ennätyksiä? Muun muassa näihin kysymyksiin saat vastauksen Salibandymuseossa, joka avattiin helmikuussa 2020. Se on ensimmäinen laatuaan maailmassa ja sijaitsee Bläk Boksissa. Museoon on vapaa pääsy ja se on avoinna Ideaparkin aukioloaikojen mukaisesti. Bläk Boksin tapahtumat saattavat kuitenkin rajoittaa pääsyä museoon.

Tervetuloa tutustumaan!

Neljä salibandyn lajipioneeriä perusti kesällä 2019 Suomen Salibandymuseo ry:n. Yhdistysrekisteriin museo rekisteröitiin 18.9.2019. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää sählyn ja salibandyn pelaamista, kunnioittaa ja vaalia sählyn ja salibandyn harrastamisen perinteitä, kerätä, arkistoida ja esitellä sählyn ja salibandyn historiaan ja kehitykseen liittyviä materiaaleja. Museo tulee nostamaan esiin salibandyn ja sählyn harrastamiseen liittyviä arvokkaita muistoja, tapahtumia ja ilmiöitä.

Ensimmäinen, merkittävä askel näiden tavoitteiden täyttymisessä on maailman ensimmäisen kiinteän salibandymuseon perustaminen Lempäälän Ideaparkin kauppakeskukseen. ”Salibandy lajina ei ole enää aivan juniori-iässä, koska lajihistoriaa Suomesta löytyy jo liki 35 vuotta. Tuona aikana salibandy on kehittynyt yhdeksi harrastetuimmista liikuntalajeista Suomessa. Salibandyn tarina on suomalaista urheiluhistoriaa. Salibandy­museo haluaa kerätä ja saattaa koko kansan nähtäville salibandyn upean kehitystarinan suomalaisessa yhteiskunnassa. Tähän tarkoitusperään maailman ensimmäisen salibandymuseon sijoittaminen juuri Lempäälän Ideaparkiin on täydellinen ratkaisu”, toteaa Salibandymuseon puheenjohtajana Jari Kinnunen.

Myös Ideaparkin toimitusjohtaja Visa Vainiola näkee museon tuovan lisäarvoa Ideaparkin monipuoliseen tarjontaan. ”Kauppakeskukset tarvitsevat erilaisia elämyksiä ostosmahdollisuuksien tueksi. Ideaparkin elämystarjonta sen kuin laajenee salibandymuseon myötä. Museon sijainti Ideapark Sportin edustalla on aivan loistava. Salibandy on yksi Ideapark Sportin suosituimmista lajeista, ja alueella käy vuosittain lähes puoli miljoonaa lajiharrastajaa sekä muita urheilusta kiinnostuneita asiakkaita. Salibandy on koko kansan laji, ja sitä on myös Ideapark”, Vainiola iloitsee.