Toivon Talkoot -keräyksellä kerätään varoja lasten ja nuorten mielenterveystyöhön

Ideaparkin ja Maskun Kalustetalon perustajan Toivo Sukarin nimissä järjestetään Toivon Talkoot -keräys, jolla kerätään varoja MIELI ry:n lasten ja nuorten mielenterveyttä tukevaan työhön. Sukari lahjoittaa itse keräyksen pohjaksi 70 000 euroa ja haastaa nyt kaikki muutkin osallistumaan.

Toivo Sukari täyttää keväällä 70 vuotta. Merkkipäivän tiimoilta hänelle syntyi ajatus tehdä jotain merkittävää lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämiseksi, sillä teema on lähellä hänen sydäntään. Idea jalostui keräykseksi, jolla kerätään varoja lasten ja nuorten mielen­terveystyöhön. Kumppaniksi valikoitui maailman vanhin mielenterveysalan kansalaisjärjestö, MIELI ry.

Toivo Sukari lahjoittaa itse 70 000 euroa keräyksen pohjaksi ja haastaa kaikki — niin yritykset kuin yksityishenkilötkin — osallistumaan mukaan keräykseen. ”Lapsissa ja nuorissa on Suomen tulevaisuus. Heidän henkinen pahoinvointinsa on lisääntynyt viime vuosina, mikä on käsin kosketeltavaa. Se lähtee sosiaalisesta mediasta ja kännykkäriippuvuudesta. Moni putoaa yhteiskunnan kelkasta, jäädään pois koulusta, eikä saa ensimmäistä työpaikkansa. Itsellänikin on ollut koulun keskiarvo kutosen luokkaa ja on koulukiusaamistaustaa. Minua on lyöty maan rakoon opettajaa myöten, ettei ”Topista tule koskaan miestä”, kun en kuulemma pystynyt edes isäni työtä jatkamaan. Varmasti oma kokemukseni vaikuttaa tähän”, kertoi Sukari keräyksen taustasta aiemmin keväällä.

Toivon Talkoot -keräyksen tuotto ohjataan esimerkiksi Sekasin-chatin ylläpitämiseen ja uusien vapaaehtoisten kouluttamiseen ja ohjaamiseen. Siihen, että joka päivä joku nuori saa kokea tulleensa kuulluksi riippumatta siitä missä asuu, kertomatta nimeään ja ilman lähetettä tai haastattelua. Sekasin-chat luo toivoa ja auttaa ratkomaan mieltä painavia ongelmia. Se tarjoaa apua nuorille, jotka kamppailevat esimerkiksi masennuksen, ahdistuksen tai kiusaamisen kanssa.

”Nuorten pahoinvointi ja avuntarve näkyvät konkreettisesti Sekasin-chatiin tulevien yhteydenottojen määrässä ja sisällössä: nykyresursseilla pystymme vastaamaan vain noin joka neljännelle apua hakevalle. Jotta pahan olon, yksinäisyyden ja mielenterveyden haasteiden keskellä oleva nuori saa apua ja tukea eikä tilanne pääse pahenemaan, resursseja tarvitaan kipeästi lisää. Kuten eräässä nuorelta tulleessa palautteessa sanottiin, oikeaan aikaan saatu tuki auttaa jumissa olevien asioiden ja toivottoman olon yli ja pääsemään pala kerrallaan eteenpäin”, valottaa lasten ja nuorten tilannetta MIELI ry:n Lapset ja nuoret -osaston johtaja Satu Raappana.

Lahjoituksilla autetaan myös lasten ja nuorten kanssa toimivia ammattilaisia vahvistamaan nuorten mielenterveystaitoja, tarjoamaan varhaista tukea vaikeisiin tilanteisiin ja ohjaamaan tarvittaessa avun piiriin.

Toivon Talkoot -keräys on käynnissä 11.3.–30.4.2024. Siihen voivat osallistua niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin seuraavilla tavoilla:

Rahankeräyslupa: RA/2021/1251.