Ideapark ja judoka Luukas Saha yhteistyöhön – tavoitteena Pariisi 2024

Lempäälän Ideapark ja Suomen Judoliiton huippuryhmään kuuluva maajoukkuejudoka Luukas Saha ovat sopineet yhteistyöstä seuraavan olympiadin aikana. Yhteistyön tavoitteena on mahdollistaa Sahan menestyminen judon arvokilpailuissa tuona ajan jaksona ja Pariisin olympialaisissa 2024.

Ideapark on nyt solmitulla sopimuksella Luukas Sahan pääyhteistyökumppani. Sopimus mahdollistaa Sahan täysipainoisen keskittymisen olympiakarsintaan. Tampereen yliopistossa kauppatieteitä opiskeleva Saha toteaa sopimuksesta huojentuneena: “Ideaparkin tuki mahdollistaa täyden fokuksen urheiluun ja luo mahdollisuudet optimaaliseen ohjelmaan harjoittelun ja kilpailemisen suhteen EM- ja MM-kisoissa tulevina vuosina, kuten myös olympialaisissa.”

Judon olympiakarsinta alkaa tulevana kesänä ja siihen osallistuminen tarkoittaa Sahalle noin 150-200 leiri -ja kilpailuvuorokautta olympiapaikan metsästyksessä. Judo on ollut mukana kesälajien olympialaisissa yhtäjaksoisesti vuodesta 1964, mutta suomalainen olympiamitali lajista vielä kuitenkin puuttuu. Luukas Saha on yksi Suomen lupaavimmista tulevaisuuden judotoivoista ja hän väläytti potentiaaliaan muun muassa legendaarisessa Pariisin Grand Slam -turnauksessa helmikuussa, jolloin ylsi aina pronssiotteluun saakka sijoittuen viidenneksi. Edellisen kerran suomalainen miesjudoka on yltänyt samaan suoritukseen noin 30 vuotta aiemmin.

Judoliiton päävalmentaja Rok Draksic luottaa Judoliiton Top Teamiin ja Sahan menestymismahdollisuuksiin, sillä tuloskehitys on ollut lupaavaa miesten alle 66 kg:n painoluokassa. ”Luukas on yksi parhaista judokoistamme tällä hetkellä! Judoliitto haluaa kiittää Ideaparkia hänen tukemisestaan. Se mahdollistaa Luukkaan kehittymisen edelleen”, Draksic iloitsee.

Sahan tinkimätön, vuosien työ alkaa olla vähitellen ulosmitattavissa myös kansainvälisillä tatameilla ja tämän ovat noteerannut myös Olympiakomitea, joka myönsi Sahalle nuoren, lupaavan urheilijan yksilötuen ja opetus- ja kulttuuriministeriön harjoitteluapurahan vuodelle 2022.

Ideapark haluaa olla mukana nostamassa kamppailulajeja suomalaisten urheilufanien tietoisuuteen ja erityisesti rehtinä täyskontaktilajina tunnettua judoa laajempaan tunnettavuuteen: “On ilo olla mahdollistamassa Luukkaan huippu-urheilupolkua kohti suuria tavoitteita ja samalla tuoda esiin suomalaista kamppailu-urheilua”, toteaa Ideaparkin toimitusjohtaja Visa Vainiola”.

Judon raastava olympiakarsinta alkaa jo toukokuussa 2022. Jokaisesta painoluokasta valitaan 32 urheilijaa olympialaisiin. Karsintaturnauksia käydään ympäri vuoden aina 2024 kesään saakka. Varsinaisia maapaikkoja ei ole muilla kuin kilpailut järjestävällä maalla. Lisäksi joitakin paikkoja jaetaan solidarity -perustein maanosille. Nämä paikat ovat pois kilpailullisin perustein jaettavista 32 paikasta.